ISO19770 als kwaliteitsborging

ISO 19770

Iso 19770

Steeds meer bedrijven werken tegenwoordig met Software Asset Management oplossingen. De vraag is echter hoe je het kwaliteitsniveau van vlak na het SAM implementatie project vasthoudt. En dat blijkt een heel valide vraag te zijn gezien het feit dat veel bedrijven na een aantal jaren toch weer met ingrijpende en dure audits worden geconfronteerd.

voorkom terugval

Vaak zie je dat organisaties vlak na het einde van een project met een zucht achteroverleunen en verwachten dat alles nu vanzelf goed blijft verlopen. Ze hebben hun informatiebronnen gecontroleerd en op orde gebracht en dat bracht hen een betrouwbare compliance rapportage.

Het is echter een feit dat organisaties continu veranderen. En met die veranderingen verandert ook de basis informatie. Als je dan geen proces geïmplementeerd hebt waarbij de data en de processen periodiek worden geëvalueerd en gevalideerd, dan is de situatie van vlak voor het SAM project snel nabij.

Om een dergelijke situatie te voorkomen is het aan te raden de SAM processen volgens het ISO19770 framework te implementeren en deze periodiek te auditen (valideren en evalueren). Dit brengt je niet alleen de best denkbare processen, maar ook de mogelijkheid om de validiteit van de informatiebronnen te controleren op periodieke basis.

3e editie ISO 19770

De aankomende en vernieuwde ISO 19770-1:ed3 standaard voorziet in handleiding hoe dat te doen. En als je dan toch bezig bent, waarom zou je dat dan niet gelijk gecertificeerd doen? Is het weer zo’n dure oplossing? Tja, je kunt alles zo duur maken als je wilt. En je kunt natuurlijk ook gewoon weer wachten op de volgende audit met een niet zo’n positief resultaat en dus vele malen duurder uit zijn dan met een goed en periodiek gecertificeerd proces en data. Je kunt het een onderdeel maken van de interne audit schema’s en nooit meer echt zorgen maken over de IT en Software spullenboel.

Informatie

Bij In2SAM zijn we constant bezig IT&SAM, alsmede de ISO19700 standaard, te vernieuwen. Als je graag eens wil bespreken of dit ook iets is voor jouw organisatie neem dan contact op met mij of mijn collega’s bij In2SAM.

Nico Blokland

Nederlandse vertegenwoordiger voor  ISO(19770) Workgroup 21,

IT&SAM evangelist,

COO bij In2SAM.

Leave A Reply