En ze(SAP) hadden nog zo ‘beloofd’ niet direct te gaan jagen…..

duck hunt

Beloften

SAP vertegenwoordigers waren, snel na de winst in de DiaGeo rechtszaak, met het antwoorden op de vraag of ze nu hier de vruchten zouden gaan plukken bij alle andere klanten. Dat zou niet gebeuren. Men zou niet direct gaan oogsten langs de indirect access route. En misschien is dat ook wel een beetje waar. Men lijkt nu de pijlen te richten op de grote vissen in de poel van vermoedelijke indirect access gebruikers. En dat het een poel is met mooie vooruitzichten is zeker. Momenteel ondergaat ABInBev een SAP audit die het tienvoudige oplevert van Diageo. Er liggen vele schatkisten en SAP heeft de schatkaart! Het lijkt er op dat de SAP licentie managers geen bierdrinkers zijn in ieder geval. En met dergelijke bedragen is champagne natuurlijk passender.

Dus als u een klant bent met een grote SAP omgeving dan loopt u een zeker risico. Het lijkt erop dat de kleinere klanten voorlopig nog even gespaard blijven, maar niets is zeker. Voor dit soort bedragen schaalt men het compliance team bij SAP gemakkelijk op.

SAP kwam goed voorbereid

Het is duidelijk dat SAP zich al geruime tijd aan het voorbereiden is op deze aanval en nu de grootste schatten en de makkelijkste ‘berovingen’ uitvoert. Er is in ieder geval nog tijd voor diegenen die nog niet onder het vergrootglas liggen om zich te wapenen tegen dit enorme risico. Onderzoek uw risico en neem actie. Overstappen naar een ander merk is een mogelijkheid, maar veelal geen oplossing omdat succes wordt gevolgd!

Het lijkt er op dat SAP toch weer een nieuwe manier heeft gevonden om op Oracle te lijken.  Je moet niet favoriet willen zijn als je Prins John  en de sherrif van Nottingham bent en het volk met belastingen kan uitpersen tot op het bot. CA was daarvan in het verleden al een voorbeeld en de anderen, zoals IBM, Oracle, Autodesk, etc., volgden snel.

Alternatieven

Wat is het alternatief? Van SAP naar Oracle of IBM. Dat is eigenlijk niets meer dan een baan opschuiven op een brede snelweg waar de regels en het einde identiek zijn. Natuurlijk zijn er voldoende alternatieven. Die zijn over het algemeen wel kleiner en flexibeler, maar willen allemaal SAP, Oracle of IBM zijn als ze groot worden. Ik zou me zelfs afvragen of een eigen gebouwd product niet veel goedkoper is dan de 600 miljoen’ boete’ die op de tafel lag bij ABInBev. Daar kun je heel veel mensen voor geruime tijd in dienst houden. Wees dus inventief. Onderhandel de voorwaarden waarop u software wil aanschaffen voor uw bedrijf en accepteer niet alleen voorwaarden die u moet volgen om het te mogen kopen/gebruiken.

Tijd om te beslissen

Maar voor nu. Onderzoek en zorg er voor dat u niet in de risico zone zit. Harnas u zelf tegen iedere audit (vraag me maar eens om de producten die u hier eenvoudig bij kunnen helpen). Zorg dat u in een positie blijft waar onderhandeling nog steeds mogelijk is! U moet zelf beslissen of u een eenvoudige prooi bent in de eendenjacht of niet.

Leave A Reply