Duurzaam IT & Software Asset Management is mogelijk!

IT & Software Asset Management tot op heden

route naar duurzaam software asset management

route naar duurzaam SAM

Iedereen is nog bezig met de evolutie van software asset management (SAM) en de stap naar IT asset management. Maar met die stap zou je je ook moeten afvragen hoe dit zich verhoudt tot al die andere hele belangrijke onderwerpen die momenteel in de spotlight staan.

De toekomst

En één daarvan is duurzaamheid. Ik ben van mening dat je met IT & software asset management een solide basis legt voor een duurzaam beleid in je organisatie. Omdat je de focus hebt op het managen van de levenscyclus van de assets (ik kan nog steeds geen andere goede vertaling vinden dan spullenboel) ben je direct in staat om hier voorname stappen te kunnen zetten.

Hardware (virtueel of niet)

Denk hierbij aan de vernieuwing van je hardware. Je kunt natuurlijk alleen kijken of de nieuwe hardware een lager energieverbruik heeft, maar kijk ook eens naar de volledige voetafdruk die deze hardware achterlaat. En begin dan eens te kijken naar de energie die nodig is om die hardware te produceren; gebeurt dat al duurzaam en zijn de componenten duurzaam en opnieuw bruikbaar? Is er een recycle mechanisme voor die hardware? Maar ook de interne cyclus waarop je de hardware vervangt. Weegt een snelle vervanging op tegen de extra voetafdruk die je creëert door sneller nieuwe hardware te laten produceren? En moet dat alles dan speciaal duurder zijn? En omdat we tegenwoordig nog maar weinig hardware vernieuwen moeten we de serviceproviders deze vraag voorleggen (want de vernieuwing of uitbreiding van hardware wordt verlegd naar deze providers, want echt in een wolk bestaat niet)

Software (virtueel of niet)

En dan wordt het ineens heel erg gemakkelijk om dit soort vragen ook te stellen over de software. Hoe wordt deze gemaakt en wat levert dat voor voetafdruk op. Met andere woorden; heeft mijn software fabrikant een duurzaam beleid en worden de applicaties duurzaam geproduceerd? En hoe goed is de software in energieverbruik? Heel eenvoudig: het appje op je telefoon moet er voor zorgen dat je telefoon batterij niet sneller leegloopt dan normaal. Anders moet je eerder gaan laden, wat weer resulteert in meer energieverbruik, een kortere tijd tot de batterij en de telefoon aan het einde van de levenscyclus komen en dus het milieu sneller belast wordt.

nieuwsgierig als een schaap

De paradox: duurzaam vs. economisch aantrekkelijk

Kortom, verantwoordelijk keten-denken was al een noodzaak en is dat nu meer dan ooit. En dat in een tijd waarin de meeste bedrijven al moeite genoeg hebben met het managen van een asset levenscyclus op basis van financiële gronden. Het is logisch dat we in de huidige economische denkwijze, waarbij we vooral koersgedreven denken, moeite hebben met de omzetting naar duurzaam denken. Maar als we onze bedrijven succesvol willen laten zijn en kunnen overdragen aan volgende generaties zullen we ergens diep moeten ademhalen en de stap over onze schaduw durven nemen.

Informatie over software asset management

Bij In2SAM hebben we al vele jaren ervaring met IT &SAM en de bijbehorende perikelen. Wij zijn dan ook al enige jaren bewust van bovenstaande zaken en nemen dat mee in onze oplossingen. Met deze gedachte werken wij aan een toekomst voor onze kinderen. Sterker nog we willen ze daar al zo vroeg mogelijk aan mee laten denken.

Wilt u ook eens wat verder denken dan alleen de financiële gevolgen van uw onderneming? Ook met de focus op duurzaamheid wordt het financiele aspect nooit vergeten. Neem dan contact met mij op.

Nico Blokland

CEO In2SAM BV, IT&SAM expert, evangelist