Waarom falen Software Asset Management projecten vaak?

Software Asset Management (SAM):Bij In2SAM hebben we het er vaak over. We zien ze continu om ons heen. Bedrijven die op voorspraak van een Software Asset Management tool vendor of één van de gelieerde partners enthousiast beginnen aan een SAM project. Gedurende het project wordt vaak al duidelijk dat het geheel toch wat gecompliceerder is dan het simpelweg implementeren van een tool.

Informatie (of het ontbreken ervan)

Er komt meer bij kijken. De bestaande informatiebronnen moeten worden geverifieerd en daar waar mogelijk verbeterd. Een korte zin met een grote impact voor heel veel bedrijven. Het is nl. helemaal niet zo leuk om vast te stellen dat zaken niet zo goed waren vastgelegd als gedacht. En we gaan direct zoeken naar een oorzaak. Waarom? Het is veel eenvoudiger de situatie te accepteren en op zoek te gaan naar verbetering. En eigenlijk kan dat alleen als je er voor zorgt dat je IT & SAM project organisatorisch juist wordt geplaatst. Daarnaast dien je te zorgen voor een solide beleid met daarop gebaseerde, in de praktijk bewezen processen. Tegelijk met die organisatorische aanpak realiseer je dus ook management buy-in. En die is echt noodzakelijk om tot een succes te komen. Je wilt als organisatie vooruit en niet blijven hangen in het waarom het zo fout is gegaan, want je concurrenten gaan gewoon door.

Gebruik Software Asset Management experts

Moet je dan niet leren van je fouten? Natuurlijk, maar maak geen wetenschap van het zoeken naar wie er verantwoordelijk was en waarom dat fout ging. Die informatie kun je gewoon halen bij de experts die hier al jaren mee bezig zijn. Diezelfde experts zullen je helpen die nieuwe organisatie in te richten en de fouten uit het verleden op te lossen. En dan wordt ineens die tool implementatie een katalysator van het suces. Dan wordt ineens die kennis die je hebt ingekocht op gebied van licenties waardevol. En dan zullen de besparingen over elkaar heen rollen. Ik kan uit ervaring vertellen dat gigantische bedragen kunnen worden gerealiseerd, die de business dan weer de ruimte geven om voorsprong te nemen op de concurrent.

De nieuwe ISO19770-1:Generation 3 standaard ondersteunt dit en maakt het mogelijk voor bedrijven om gefundeerd dergelijke trajecten in te gaan.

Zit je voor een dergelijke beslissing, of zit je al in een moeilijke situatie met je IT&SAM project neem dan gerust contact met mij of mijn collega’s bij In2SAM. Wij blijven oog houden voor het grotere geheel.